HŽPP

Prvi rezultati pilot-aktivnosti

U Puli je 25. i 26. rujna održan 4. sastanak partnera projekta SUSTANCE

U organizaciji Istarske razvojne agencije u Puli je 25. i 26. rujna 2024. održan 4. radni sastanak upravljačke skupine partnera projekta SUSTANCE. Uz partnere projekta, na sastanku je sudjelovao i menadžer Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa Winfried Ritt, koji je zadužen za praćenje projekta SUSTANCE, kako bi iz prve ruke čuo provedbene novosti i rezultate pojedinih pilot-aktivnosti.  

S obzirom da su sve pilot-aktivnosti u tijeku, završene ili pred završetkom, naglasak je bio na prezentiranju rezultata i daljnjim analizama koje će voditi izradi strateških dokumenata za moguće ponovno uvođenje navedenih aktivnosti. 

U tijeku su pregovori o nastavku prometovanja vlaka iz Trsta (Villa Opicina) preko Divače i Pivke do Rijeke u ljetnoj sezoni 2025. godine. Postoji veliki interes javnosti i politike triju država, no najveća prepoznata prepreka je financiranje.

Jednaka situacija je i s direktnim vlakom koji je ovoga ljeta prometovao između Mađarske (Sopron) i Austrije (Neusiedl am See). Unatoč velikom uspjehu i interesu, traže se novi mogući izvori financiranja za ljetnu sezonu 2025.godine.

Uz isticanje važnosti uključivanja dionika i suradnje, na sastanku se raspravljalo i o promociji pojedinih aktivnosti i projekta na nacionalnoj i europskoj razini, kao i dokumentima koje je potrebno izraditi kako bi se sažeto prikazale pilot-aktivnosti, naveli partneri u tim aktivnostima, izazovi koji su prevladani te mogućnosti za ponovno uvođenje tih aktivnosti i ostalo.

Sljedeći sastanak partnera bit će održan u ožujku 2025. godine.