HŽPP

Predstavljen baterijski vlak

Datum: 25.9.2024. 12:18:33
24. rujna na InnoTransu predstavljen baterijski motorni vlak

Najveći svjetski sajam transportne industrije InnoTrans, koji se u Berlinu održava od 24. do 27. rujna, ove godine na 200.000 m2 izložbenog prostora u 42 izlagačke hale i na 3.500 metara tračnica okuplja više od 2.900 izlagača iz 59 zemalja. Vodeći svjetski sajam usmjeren na željezničku tehnologiju i infrastrukturu, javni prijevoz, interijere i izgradnju tunela pruža impresivan pregled najnovijih trendova i tehnologija u području urbane mobilnosti.

Pred više od 160.000 posjetitelja iz oko 150 zemalja u sklopu vanjskog izložbenog prostora baterijski motorni vlak proizveden za HŽ Putnički prijevoz i mjerni vlak za potrebe HŽ Infrastrukture predstavio je i KONČAR – Električna vozila.

Na predstavljanja baterijskog vlaka predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila Josip Ninić istaknuo je:

Posebno smo ponosni na naš baterijski motorni vlak, koji u ovoj industriji zasigurno pripada vrlo uskom krugu suvremenih tračničkih rješenja i odražava bogato iskustvo Grupe KONČAR u razvoju vlastitih visokotehnoloških proizvoda, posebice u segmentu urbane mobilnosti. Ovakvi vlakovi koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranoj mreži željezničkih pruga, a u pokretu će ih držati pogonske baterije koje se pune isključivo pomoću stabilnih energetskih priključaka za punjenje, pri čemu je važno istaknuti da smo itekako vodili računa i o pratećoj infrastrukturi koja se također proizvodi upravo u KONČARU. Očekujemo da će vlak u prometu biti u prvom kvartalu iduće godine.

Istaknuvši da riječ o visokotehnološkim proizvodima nastalim na znanju i inovativnosti domaćih stručnjaka i hrvatske industrije, predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak kazao je:

Neprekidnim razvojem proizvoda i rješenja u tračničkom segmentu, poput električnih tramvaja te hibridnih i baterijskih vlakova, kao i pripadajućih punionica te infrastrukture, gradimo budućnost javnog prijevoza koja će biti održivija, zelenija, sigurnija, udobnija i sveobuhvatno kvalitetnija. Zahvalni smo našem dugogodišnjem partneru, HŽ Putničkom prijevozu, na besprijekornoj dugogodišnjoj suradnji u sklopu koje ćemo uskoro isporučiti upravo nove baterijske vlakove. Njihovo prepoznavanje KONČARA kao inovativnog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji posebno nam je važno kako bismo na domaćim referencama gradili uspješan nastup na cjelokupnom tržištu EU-a.

Više o prednostima baterijskih vlakova i trenutačnim aktivnostima rekao je Mario Šimić, voditelj projekta nabave novih vlakova u HŽPP-u:  

Ovi vlakovi bit će udobniji, u njima će biti bolja ponuda i to će biti sigurno korak naprijed za naše putnike. Vlak ima 110 sjedećih mjesta i moći će voziti do 120 km/h. Putnicima će na raspolaganju biti i besplatan Wi-Fi, u vlak će moći ulaziti osobe u invalidskim kolicima, imat će prostor za bicikle. Trenutačno gradimo 6 punionica za punjenje baterija koji će biti postavljeni u kolodvorima Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Pula, a krajem godine počinjemo ispitivanja. Nakon toga vlak ide u promet.

U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na predstavljanu Končarovih vlakova bio je i državni tajnik Žarko Tušek koji je zaključno istaknuo:

Osigurali smo novac, imamo tehnologiju i znanje. Godine pred nama su godine renesanse hrvatske željeznice, a zadovoljstvo nam je kada u tu renesansu željeznice možemo uključiti hrvatske tvrtke.

Nabava baterijskog motornog vlaka financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu.