HŽPP

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici

Otputujte Kesten-cugom i uživajte u plodovima kestena

Kestenijada ponovno slavi dolazak kestena, mnogima omiljenog jesenskog ploda koji je na području Banovine i Pounja sveprisutan u gastronomiji, zahvaljujući velikim šumama kestena koje okružuje brojna ovdašnja naselja.  Uz bogat kulturni, zabavni, sportsko-rekreativni i gastronomski program, tijekom trodnevne manifestacije izmjenjuje se oko 1.000 izvođača.  Na pozornici nastupaju brojni KUD-ovi, limena glazba, mažoretkinje, plesne skupine i glazbeni sastavi, a navečer poznata estradna imena. Voditelj HRT-a Mirko Fodor i ove godine vodit će program, a ove godine nastupat će: 

4.10.2024. – Giuliano i Diktatori  

5.10.2024. - Mia Dimšić i Dalmatino

6.10.2024. – Ezerki & 7/8 i TS Cure Iz Centra.

U subotu prije nastupa Mije Dimšić i grupe Dalmatino bit će održan koncert domoljubnih i izvornih pounjskih pjesama pod nazivom Iz Pounja domovini koji će pripremiti petrinjska Gradska limena glazba pod umjetničkim vodstvom Josipa Kapovića u suradnji s pounjskim glazbenicima.

Za vikend će od prijepodnevnih sati biti organiziran prijevoz posjetitelja do šume kestena u kojoj će moći brati plodove. Uz to, Planinarsko društvo Djed oba dana zainteresirane posjetitelje vodi po pješačko-planinarskoj stazi Gordana Lederera u duljini od 12 km i trajanju od 3 sata. Prolazi se brdovitim krajolikom iznad Kostajnice s kojeg se pružaju prekrasni pogledi na grad i dolinu rijeke Une, a okružuju ih šume kestena.

Ove godine po prvi put posjetitelji će se moći pridružiti HealthyFit pješačkoj turi koju će voditi Mario Valentić i Katarina Prpić, od kojih će moći dobiti korisne savjete o zdravoj prehrani i vježbama, a u zajedničkom druženju posjetit će dva važna vrhunca iznad Kostajnice – prvoga dana brdo Djed na kojemu je zaštićena park-šuma, a  drugoga dana brdo Čukur na kojemu se nalazi spomenik Slomljeni pejzaž podignut u čast poginulom HRT-ovom snimatelju Gordanu Ledereru, po mnogima najljepši spomenik iz Domovinskog rata. Tijekom Kestenijade posjetitelji će moći pogledati likovnu izložbu akademskih slikara koji su sudionici Likovne kolonije Una pod vodstvom kostajničkog akademskog slikara Davorina Radića.

Stari grad u Hrvatskoj Kostajnici ponovno će oživjeti u starom sjaju. U njemu će se prikazivati srednjovjekovne igre, oružje, viteške odore, stari zanati i ples, a oko Starog grada organizirat će se bogat sadržaj za djecu – dječje radionice, kazališne predstave, igre, veliki luna park, napuhanci, bungee jumping. Po prvi put Kestenijada će imati i večernji show sa svjetlosnim aktrakcijama – instalacijama, laser showom i projekcijama na fasade po uzoru na popularni Festival svjetlosti u Zagrebu. Najmlađi posjetitelji moći se voziti turističkim vlakićem po gradu i obići sve lokacije manifestacije. Poseban naglasak bit će na gastronomskoj ponudi i gastronomski show s jelima od kestena i drugim posebnostima kostajničke kuhinje kao što su sušeni rezanci od buče koje proizvodi OPG Lenac. Ekološki proizvođač OPG Lenac i ove će godine okupiti druge ekološke proizvođače iz cijele Hrvatske i nedaleko od glavnoga gradskog trga otvoriti eko-sajam na kojemu će se moći degustirati i kupiti razni ekološki proizvodi te uživati u posebnom programu kojega će prirediti za svoje goste.

Pozivamo vas da na Kestenijadu bezbrižno otputujete vlakom.

Vozni red

Polazak: Zagreb GK 7.56 – Buzin 8.08 – Velika Gorica 8.15 – Lekenik 8.36 – Sisak 8.53 – Hrvatska Kostajnica 9.37 .

Povratak: Hrvatska Kostajnica 18.15 – Sisak 19.00 – Lekenik 19.15 – Velika Gorica 19.29 – Buzin 19.39 – Zagreb GK 19.51

Cijene karata

  • na blagajnama Zagreb GK i Velika Gorica po cijeni od 12 EUR za odrasle i 6 EUR za djecu od 6 do 12  godina
  • na blagajnama Lekenik, Sisak i Sunja po cijeni od 9 EUR za odrasle i 4,50 EUR za djecu od 6 do 12 godina

Za putnike koji će u vlak ući u Buzinu karte će se izdavati u vlaku po cijeni od 12 EUR za odrasle i 6 EUR za djecu od 6 do 12  godina.

Za djecu do 6 godina prijevoz je besplatan, a prijevoz bicikla naplaćuje se 3 EUR.

Karte kupljene za izletnički vlak Kesten-cug vrijede i u redovnim vlakovima koji 5. i 6.10.2024. iz Hrvatske Kostajnice prema Zagreb GK polaze u 16.04 sati.

Više informacija o programu Kestenijade možete pronaći ovdje.