HŽPP

DiscoverEU

Osvojite besplatne Interrail karte ako u 2024. navršavate 18 godina

Ako se pripremate za istraživanje Europe i ove godine navršavate 18 godina, pridružite se inicijativi Europske unije DiscoverEU i putujte vlakom po zemljama Europe. Od 2018. više od 200.000 mladih iskoristilo je ovu pogodnost.  

Nakon što se prijavite, možete osvojiti Interrail kartu koja vrijedi čak mjesec dana i kojom možete besplatno putovati po zemljama Europe. Većinom ćete putovati vlakom, no u ponudi će biti i autobusi i trajekti, a u izuzetnim slučajevima dopušteno je putovanje zrakoplovom. Na taj način moći će se prijaviti i mladi koji žive na udaljenim područjima ili otocima.

Prijave počinju 2.10.2024. u 12.00 i trajat će do 16.10.2024. godine.

Tko se može prijaviti?

Možete se prijaviti ako:

  • ste rođeni između 1.1. i 31.12. 2006.
  • imate državljanstvo jedne od zemalja članica EU
  • unesete svoj OIB ili broj putovnice na prijavni obrazac
  • imate državljanstvo jedne od trećih zemalja povezanih s programom Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska
  • planirate početi putovanje u jednoj od zemalja članica EU-a
  • planirate početi putovanje od 1.3.2025. do 31.5.2026.
  • planirate putovati između 1 i 30 dana na području zemlje izvan one u kojoj imate državljanstvo
  • planirate putovati u najmanje 1 do 4 odredišta zemalja članica EU-a.

Kada i kako se prijaviti?

Ako ispunjavate ove kriterije, od 2.10. u 12.00 sati do 16.10. 2024. možete se prijaviti na https://youth.europa.eu/discovereu_en.

Možete se prijaviti kao pojedinac ili grupa od najviše 5 osoba. Grupa treba imenovati voditelja koji će ispuniti prijavni obrazac i sudjelovati u kvizu. Prilikom podnošenja prijave voditelj će primiti kôd koji će proslijediti ostalim članovima grupe kako bi im omogućio da se prijave.  

Prilikom prijave trebat ćete dati svoje osobne podatke i navesti više pojedinosti o putovanju koje planirate. Nakon toga riješit ćete kviz od 5 pitanja. Na kraju ćete odgovoriti na dodatna pitanja, što će Europskoj komisiji omogućiti rangiranje podnositelja prijava u slučaju da ih bude veći broj.

Što trebam napraviti ako osvojim Interrail kartu?

U slučaju da osvojite Interrail kartu, postat ćete ambasador inicijative DiscoverEU. Pozivamo vas da snimite svoje putovanje i iskustva s putovanja podijelite na društvenim mrežama Instagram, Facebook ili Twitter, a  svoje putovanje možete predstaviti u školi ili lokalnoj zajednici.

Prijave i više informacija o inicijativi DiscoverEU možete pronaći na https://youth.europa.eu/discovereu_en.