HŽPP

Bolja povezanost s V. Goricom

Od 1. srpnja besplatan prijevoz za građane Velike Gorice i uvedene autobusne linije sa željezničkog kolodvora

Od 1. srpnja uvedeno je 16 linija na kojima će prometovati Arrivini autobusi na području Grada Velike Gorice, dok će na linijama između Zagreba i Velike Gorice i dalje voziti ZET-ovi autobusi. Među autobusnim linijama su i nove linije koje povezuju željeznički kolodvor sa središtem grada i  poslovnom zonom Meridian 16. Uz to od/do kolodvora se može doći kružnom urbanom linijom te dijelom linija 4 i 5 koje voze za Veliku Bunu i Kozjaču (vozni red autobusa možete pronaći ovdje). Građani tako mogu koristiti besplatni autobusni prijevoz koji će ih iz središta grada dovesti na željeznički kolodvor gdje će presjesti na vlak prema Zagrebu ili Sisku. Velika Gorica time postaje prvi veliki grad u Hrvatskoj koji uvodi besplatan lokalni prijevoz za svoje građane.

U povodu uvođenja novih autobusnih linija 1. srpnja vlakom je iz Zagreba stigao predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić kojega je na željezničkom kolodvoru dočekao gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar. Pri izlasku iz vlaka Ukić je istaknuo da je putovanje vlakom od Zagreba do Velike Gorice trajalo samo 16 minuta. Istaknuvši da je HŽPP s Velikom Goricom u rujnu 2021. potpisao Sporazum o razvoju i unaprjeđenju integriranoga javnog prijevoza, Ukić je izjavio:

  • Trenutačno između Velike Gorice i Zagreba prometuje 19, a između Zagreba i Velike Gorice 18 vlakova, odnosno ukupno 37 linija. Prošle godine prevezli smo 95.000 putnika, a ove godine već oko 60.000 na ovoj relaciji. Trend porasta je veći od 25 posto. – rekao je Ukić i dodao:
  • Upravo smo u izradi novog voznog reda koji stupa na snagu 14. prosinca ove godine. Naše ekipe rade na prilagođavanju voznoga reda novoj prometnoj situaciji. Sve ovo doprinosi većoj mobilnosti građana i zelenoj tranziciji.

Ukić je podsjetio i na mogućnost besplatnog prijevoza vlakom koji je osiguran za učenike, umirovljenike i osobe starije od 65 godina, a redovni studenti mogu mjesečno putovati po cijeni od 9,95 eura.

Gradonačelnik Ačkar istaknuo je prednosti putovanja vlakom i dodao:

  •  Linije koje sada voze do željezničkog kolodvora su kružne i besplatne za sve građane. HŽ je pokazao spremnost prilagodbe našem javnom prijevozu kako bi našim sugrađanima ova usluga bila dostupnija. Također razgovaramo o povećanju broja vlakova. Naši sugrađani sada brže, ekološki prihvatljivije i sigurnije mogu stići do glavnog grada. To nam je bila i intencija kada smo prije nekoliko godina krenuli uređivati ovaj prostor za parkiralište i postavili rasvjetu.

Nakon izjava na kolodvoru Ukić i gradonačelnik Ačkar odvezli su se autobusom prema središtu grada.