HŽPP
VAŽNA OBAVIJEST:

Posebna regulacija prometa između kolodvora Dugo Selo, Križevci, Koprivnica i Botovo

U Split stigao prvi EN vlak

4. svibnja stigao prvi noćni sezonski vlak iz Bratislave i Beča

 

U subotu 4. svibnja u Split je s oko 200 putnika stigao prvi međunarodni sezonski EuroNight vlak koji je krenuo iz Bratislave. Radi se o liniji koja je uvedena u suradnji Slovačkih (ZSSK), Austrijskih željeznica (ÖBB) i HŽ Putničkog prijevoza i koja će iz Bratislave prema Splitu preko Beča prometovati do 3. listopada.

Po dolasku u splitski kolodvor generalni direktor ZSSK-a Peter Helexa izjavio da je prošle sezone ovom linijom u Split došlo nešto manje od 19.000 posjetitelja iz Slovačke, Austrije i Češke te dodao:

  • Za ovu sezonu već je prodano 11.000 karata pa se ukupno očekuje preko 20.000 dolazaka. Putovanje je bilo lijepo i vrlo ugodno. Glavna prednost je što smo mogli spavati u vlaku i u Split smo stigli odmorni. Meni je ovo prvi put u Splitu i radujem se razgledavanju. - rekao je Helexa.

Vlakom je doputovao i direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Slovačku Miodrag Mlačić koji je istaknuo:  

  • Slovačko tržište nam je jedno od najvažnijih emitivnih tržišta s kojega smo u 2023. ostvarili rekordnih 520.000 dolazaka i 3,3 milijuna noćenja. U dosadašnjem dijelu turističke godine za prva 4 mjeseca, ostvareno je 20.000 dolazaka i 75.000 tisuća noćenja, što je za 7 % više u odnosu na isti period lani. Ovaj vlak će svakako doprinijeti tome.

S obzirom da su prošle godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji Slovaci ostvarili oko 800.000 noćenja, po dolasku vlaka u kolodvor Split direktorica Turističke zajednice Ivana Vladović izjavila je:

  • Splitsko-dalmatinska županija je već godinama omiljena destinacija za goste iz Slovačke, koji nas posjećuju u velikom broju. Uvjereni smo da će ova veza biti ključna za daljnje poboljšanje rezultata našeg turizma na dva izuzetno važna tržišta Slovačke i Austrije. Ova linija ima i dodatnu važnost s obzirom da će prometovati tijekom šest mjeseci, pružajući nam priliku za ostvarivanje još boljih rezultata i izvan ljetne sezone.

Istaknuvši da je HŽPP je prošle ljetne sezone prevezao oko 200.000 tisuća putnika u unutarnjem i međunarodnom prijevozu, šefica Službe prodaje HŽPP-a Andrea Glavaš najavila je vlakove koji će voziti u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni:

  • Ove godine očekujemo još veći interes putnika. 19. lipnja dolazi prvi vlak iz Mađarske koji će tijekom ljeta povezivati Budimpeštu i Split,. Uz to za sezonu smo osigurali i četiri noćna vlaka koji će povezivati kontinentalnu Hrvatsku s obalom, odnosno Vinkovce, Vukovar, Osijek, Bjelovar i Zagreb sa Splitom. Uz to vozit će i četiri dnevna vlaka koji će povezivati Zagreb i Split.

Vozni red vlakova na relaciji Bratislava –Beč – Split – Bratislava i ostale informacije možete pronaći ovdje